500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
En Lezzetli Türk Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır?

En Lezzetli Türk Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır?

En Lezzetli Türk Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Türk kahvesi tarifi dakikalar içinde hazırlanmasına rağmen dikkat edilecek birkaç küçük yöntem ile çok daha lezzetli hale geliyor. Pek çok kişinin en sevdiği kahvelerden biri olan Türk kahvesi, Osmanlı döneminden bu yana Türk kültürü için en önemli değerlerin arasında yer alıyor. Kokusu, tadı ve sunumu ile diğer kahvelerden farklı bir deneyim sunan Türk kahvesi çoğunlukla yemek sonrası tercih ediliyor.

Türk kahvesini yaparken özel bir hazırlama şekli gerekiyor. Tam olarak pişmesi ve köpüklü olmasını sağlamak için bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor.

İdeal Türk Kahvesi Miktarı Nedir?

İyi bir Türk kahvesi hazırlamak için kullanılan kahve miktarı önemli. Hazırlık aşamasından önce her fincan için 2 çay kaşığı Türk kahvesini cezveye koymalısınız. Kullandığımız kahvenin taze çekilmiş olması lezzeti arttıracaktır. Ağzı açık bir şekilde uzun süre bekleyen kahve lezzetini kaybeder.

Kahvenin kalitesi kahvenin lezzetini belirleyen en önemli etkenlerden birisi. Help Steps’in Türk kahvesi en lezzetli kahveye ulaşmanızda sizlere yardım sunuyor.

Cezveye Önce Kahve, Sonra Su Koyun

Türk kahvesi hazırlığı için kullanacağınız cezvenin yeterli büyüklükte olmasına özen göstermelisiniz. Cezvenize önce kahve daha sonra su koymalısınız. Cezveye koyacağını suyu kahveyi içeceğiniz fincanın içerisine ilave ederek ölçebilirsiniz. Her fincan için bir tam dolu suyu cezvede bulunan kahvenin üzerine eklemelisiniz.

Lezzetli bir kahve yapmak için suyun miktarı kadar kalitesi de önemli. Türk kahvesi yaparken çeşme suyu kullanmamanız öneriliyor. Çeşme suyu klorlu olduğu için kahvenin tadını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kahvenin bol köpüklü olması için suyun sıcaklığı da önemli. Bol köpüklü bir kahve için buzdolabından çıkartılan soğuk içme suyunu kullanmamalısınız.

Şeker Miktarını Ayarlamak

Herkesin kahve zevki farklı olduğu için öncelikle kahve yapacağınız kişilere kahvelerini nasıl tercih ettiklerini sormanız gerekiyor. Eğer kendiniz ya da misafirleriniz için sade kahve hazırlıyorsanız karışıma şeker ilave etmeniz gerekmiyor. Fakat misafirleriniz kahveyi şekerli alıyorsa bu durumda hazırlık sürecine şekeri de ilave etmeniz gerekiyor.

Kahvesini şekerli içenler kendi içlerinde üç gruba ayrılır diyebiliriz. Az, orta ve çok şekerli olarak ayrılan bu gruplar damak tadına göre belirleniyor. Az şekerli kahvede yarım küp şeker, orta şekerli kahvede 1 küp şeker, çok şekerli kahvede ise 2 küp şeker kullanılması uygun.

Şekerli Türk kahvesi pişirdiğiniz cezveyi sudan geçirmeden sade Türk kahvesi pişirmemelisiniz. Aksi takdirde sade kahvenin tadı değişir, bu durum sade Türk kahvesi severlerin yeterli lezzete ulaşmasını engelleyebilir.

Tüm Malzemeleri Bir Araya Getirin

Cezve içerisinde isteniyorsa şeker, kahve ve suyu bir araya getirdikten sonra pişirme aşamasına geçmeden önce iyice karıştırmalısınız. Ateş ile buluşmadan önce bütün malzemelerin birbiriyle karışması lezzeti arttırabilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli etken ıslak ya da nemli bir kaşık kullanılmaması. Kuru ve mümkünse tahta, küçük bir kaşık yardımıyla tüm malzemeleri karıştırmalısınız.

Türk Kahvesi Ne Kadar Süre Pişer?

Tüm malzemeleri bir araya getirip karıştırdıktan sonra pişirmeye başlayabilirsiniz. Kahvenizin en lezzetli haline ulaşması için yüksek ateşte pişirmemeye özen göstermelisiniz. Kısık ateşte pişen kahve daha lezzetli olabilir.

Yüksek ateşte pişen kahvenin suyu hızlı bir şekilde kaynar. Bu durum kahvenin özünün tam olarak geçmemesine yol açar. Bu sebeple mangal ya da közde pişen kahvenin tadı ocakta pişen kahvenin tadından çok daha güzeldir diyebiliriz. Çünkü mangal ya da közde pişen kahve daha ağır bir şekilde pişer ve özünü tam olarak bırakır.

Türk kahvesi hazırlarken yapılan en büyük hatalardan biri ocağa koyduktan sonra karıştırmak. Pişmeye başladıktan sonra karıştırmamak gerekiyor. Aksi takdirde üzerinde oluşacak köpük kaybolur. Hem sunum açısından zenginlik sunması hem de ilk yudumda alınan tadın daha lezzetli olması için karıştırmamaya özen göstermelisiniz.

Kahvenizi ocaktan alacağınız süre de oldukça önemli. Erken alırsanız yeterince pişmediğini için ekşi bir tat ile karşılaşabilirsiniz. Uzun süre ocakta tuttuğunuzda da kahveniz yanabilir.

Kahve kaynama noktasına geldiğinde ocaktan almalısınız. Bu aşamada üzerinde oluşan köpüğü bir çay kaşığı yardımıyla fincanlara eşit şekilde paylaştırmalısınız. Daha sonra cezveyi tekrar ateş üzerine koymalısınız. Kısa bir süre sonra taşım noktasına ulaşan cezveyi tekrar alıp fincanların yarısına kadar doldurmalısınız. Üçüncü kez ocağa koyduğunuz kahve tekrar kaynamaya başladığında fincanların kalıbına dökerek tamamlamalısınız. Bu aşamaları izleyerek yapacağınız Türk kahvesi tarifi ile en lezzetli kahveye ulaşabilirsiniz.