500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA
Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Evcil hayvan bakımı pek çok kişi heyecanlandıran ve özellikle çocukların oldukça hevesli oldukları bir konu. Evcil bir hayvan ile birlikte yaşamaya başlamanın hayatınızın yepyeni bir evresi olduğunu bilmeniz önemli.

Bir hayvan sahiplenmek, hayatınızın geride kalan büyük bir kısmını onunla geçireceğinizi anlamına geliyor. Birlikte geçirdiğiniz zamanı uzatmak ve ona mutlu bir hayat armağan etmek için bakımlarını düzenli olarak yapmalı ve isteklerini karşılamalısınız.

Evde Hayvan Bakımı Zor mu?

Evde hayvan bakımının hiçbir zorluğu olmadığını söylemek büyük bir yanlış. Çünkü evinizi bir canlı ile paylaşmak hayatınızdaki her şeyi değiştirebilir. Bir hayvanın temel ihtiyaçları arasında tuvaletini yapma, uyuma, yemek yeme ve su içme bulunuyor. Bir evcil hayvanın öncelikle temel ihtiyaçları karşılanmalı. Ancak yalnızca temel ihtiyaçların karşılanması mutlu bir hayat sürdürmeleri için yeterli olmayabilir.

Evcil hayvanlar ile yaşamaya başladığınızda onlara yeterince ilgi göstermelisiniz. Beslenme ve su içme miktarlarının günlük yaşamsal fonksiyonlarına destekleyecek kadar olduğundan emin olmalısınız. Özellikle kedi ve köpek bakımında enerjilerini dışarıya attıklarından emin olmalısınız.

Evcil hayvanınızın bakımını tam anlamıyla gerçekleştirmek ömrünü uzatabilir. Bakımı tam olarak gerçekleşmeyen evcil hayvanlar için rahatsızlanmak kaçınılmazdır denilebilir. Kedi ya da köpek gibi evcil hayvanların yeterince rahat hissetmemesi yaşam alanlarının da konforunu düşürür. Dolayısıyla hem siz hem de evcil hayvanlarımızın mutluluğu için hayvan bakımının uygun şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

Evde Kedi Bakımı

Kediler yalnız kalmaktan hoşlanırlar ve ev yaşamına hızla adapte olurlar. Her kedinin kendine ait farklı bir karakteri bulunduğunu bilmelisiniz.

Örneğin bazı kediler eve misafir gelmesinden ve kalabalık insan gruplarından çok hoşlanır. Evde kalabalık misafir grupları olduğunda kendini mutlu ve heyecanlı hissederler. Fakat tam aksine bazı kediler yalnız kalmaktan hoşlanır. Öyle ki, bazı zamanlarda sahipleriyle dahi vakit geçirmek ve aynı ortamda olmak istemez.

Kedi bakımı esnasında beslenme çok önemli. Kedinizin kronik hastalıkları, sağlık durumu ve yaşı gibi etkenleri göz önünde bulundurarak mama seçimi yapmalısınız. Örneğin kısırlaştırılmış bir kedi ile yavru bir kedinin yiyeceği mama ve mama miktarı birbiriyle aynı olamaz. Eğer bu konuda zorlanıyorsanız veterinerden yardım alabilirsiniz.

Kedilerin periyodik aralıklarla veteriner kontrolüne götürülmeleri gerekiyor. Kedinizin cinsine göre düzenli olarak tüylerini taramanız da önemli. Pek çok kedi tuvalet ihtiyacını kum aracılığıyla giderir. Kediniz tuvalet ihtiyacını karşıladıktan sonra kumu temizlemeye özen göstermelisiniz. Kediler titiz hayvanlardır ve temizlenmeyen kuma tuvalet ihtiyaçlarını gidermekten hoşlanmazlar. Bu durum evin farklı noktalarında tuvalet ihtiyacını gidermesine yol açabilir.

Evde Köpek Bakımı

Köpek bakımı ve kedi bakımı birbiriyle benzer zannedilse de bu düşünce doğru değil. Kediler evde yalnız vakit geçirmekten hoşlanan canlılardır. Köpekler ise tam tersi, sahipleriyle vakit geçirmek ve dışarıda olmak isterler.

Köpeğinizin cinsine bağlı olarak günün en az 1-2 saatini dışarıda köpeğiniz ile geçireceğiniz vakte ayırmalısınız. Köpeğinizin dışarıda hareket ihtiyacını karşıladığından ve tuvalet ihtiyacını giderdiğinden emin olmalısınız. Köpeğinizi uygun mama ile beslenmeli ve periyodik aralıklarla veteriner kontrolünü götürmelisiniz.

Köpekler enerji ihtiyaçlarını karşılayamazlarsa, evlerde yaşamaları hem köpekler hem de sahipleri için kabus haline gelebilir. Özellikle büyük cins köpekler apartman dairesi gibi küçük evlerde yaşıyorsa gün içerisinde mutlaka dışarıda enerjilerini atmaları gerekiyor. Aksi takdirde hem siz hem de komşularınız için zorlu anlar yaşatabilir.

Evde Kuş Bakımı

Neredeyse her evde olan ve insanların en yakın arkadaşlarından biri olarak değerlendirilen kuşlar kafeslerde yaşar. Kuşların da kendilerine ait farklı türleri bulunur. Türlerinin değişmesi bakım esnasında dikkat edilmesi gereken etkenleri değiştirir. Örneğin papağan bakımıyla muhabbet kuşu bakımı birbiriyle tamamen aynı değil.

Ancak ortak bakım özellikleri arasında kafesin doğru yere konumlanması, yem ve suyunun eksik edilmemesi ve düzenli kafes temizliği yer alıyor.

Kuş bakarken kafesinin temiz ve konforlu olduğundan emin olmalı, uygun yem ile beslemelisiniz. Periyodik aralıklarla tırnaklarını kesebilir, doğru yem seçimi ve sağlığıyla ilgili bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Evcil Hayvan Bakımı Esnasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Evcil hayvan bakımı olarak değerlendirilen bakım baktığınız hayvana göre değişmeli. Örneğin kedi ve köpek bakıyorsanız düzenli aşı takibi, veteriner kontrolü, kısırlaştırma ve parazitlerle mücadele gibi konulara dikkat etmelisiniz.

Bunun yanı sıra balık ve kuş gibi evcil hayvan bakımı konusunda daha rahat olan canlılardan yana tercih yapabilirsiniz. Farklı büyüklüklere sahip akvaryumların içinde bir arada yaşayabilen balıklar hem dekoratif açıdan estetik bir görüntü yaratır hem de bakımı kolay canlılar. Evcil hayvan bakımı esnasında dostunuzun sizden ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya ve bu ihtiyaçları karşılamaya özen göstermelisiniz. Çünkü evinizin içinde size arkadaşlık edece bir canlının bulunması kuracağınız en iyi dostluklardan birisine karşılık geliyor.