Ekmek nasıl yapılır sorusu ekmeğini evde yapmak isteyenler tarafından merak ediliyor. İstediğiniz malzemeler ile hazırlayabileceğiniz doğal, lezzetli ve sağlıklı ekmekler deneyenlerin tercihi olmayı başarıyor. Lezzetli yemekler hazırlamak isteyen fakat bütün vaktini mutfağa ayırmayı tercih etmeyenler tarafından denenebilecek farklı tarifler ile ekmek, ev yapımı en sevilen lezzetlerin arasında yer alıyor.
Ev yapımı ekmek denildiğinde pek çok kişi yalnızca beyaz un ile hazırlanan ekmekler geliyor. Ancak bu durum tamamen doğru olmadığı gibi, ekmek yapmayı daha eğlenceli hale getiren pek çok farklı un çeşidi bulunuyor.
Özellikle yediklerinize dikkat ediyorsanız şeker hastaları tarafından da tercih edilen Hindistan cevizi unu, badem unu veya soya unu gibi malzemeler ile de ekmek hazırlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra gluten hassasiyeti olanlar tarafından tercih edilen glutensiz unlar ya da çocukları için mor ve eğlenceli ekmekler hazırlamak isteyenlerin tercihi olan, yüksek antosiyanin içeren mor unlar da tercihiniz olabilir.
Her unun içeriği birbirinden farklı. Tercih ettiğiniz un ve kullandığınız malzemeler ekmeğinizin kıvamının ve lezzetinin belirleyici. Dolayısıyla ekmek yapımına geçmeden önce hangi malzemeleri kullanmanız gerektiğine karar vermeniz gerekiyor.
Klasik ekmek tarifi için gerekli malzemeler arasında;
· 2 yemek kaşığı kuru maya,
· 1 yemek kaşığı toz şeker,
· 350 mililitre ılık su,
· 500 gram tercih ettiğiniz herhangi bir un,
· 2 tatlı kaşığı tuz bulunuyor.
Ekmek, mayalı hamur ile hazırlanır. Hamurunuzun mayalanması ne kadar başarılı olursa elde edeceğiniz ekmek de o kadar lezzetli olur. Bunun için öncelikle mayanın çözülmesi adına uygun bir kabın içerisine ılık suyu ilave etmeli, üzerine şeker ve kuru mayayı dökmelisiniz.
Eğer kullandığınız kuru maya aktifse uzun süre beklemenize gerek yok. Ancak normal maya kullandığınızda en az 10 dakika kadar mayanın aktifleşmesi beklemeniz gerekiyor. Tercihinizi instant maya ile yaptığınızda da beklemeniz gerekmez.
Mayalama işlemi sonrası uygun bir kap içerisine unu ilave etmelisiniz. Unun üzerine tuz eklemeli ve ortasına havuza benzer bir boşluk açmalısınız. Açtığınız bu boşluğa bir önceki aşamada hazırladığınız mayayı boşaltmalı ve ardından hamuru yoğurmaya başlamalısınız.
İlk aşamada hamur yumuşak olduğu için elinize yapışması normal. Eğer yoğururken zorlanıyorsanız ellerinizi ıslatmayı deneyebilirsiniz, su hamuru daha kolay açmanızı sağlayabilir.
Ekmek yapmak meşakkat gerektiren, titiz bir süreç. Pek çok kişi hazırlık aşamasının bir an önce sona ermesini ve ekmeğin hazır olmasını ister. Fakat aceleci davranmak, istediğiniz sonuca ulaşmanızı engelleyebilir.
Hamuru yoğurduktan sonra en az 40 dakika dinlendirmelisiniz. Hamurun dinlendiği ortamın sıcak olmasına ve üzerini bir bez ile kapatmaya özen göstermelisiniz. Dinlendirdiğiniz süreyi 1 saate kadar çıkartabilirsiniz.
Sıcak bir ortamda dinlenen hamur daha başarılı bir şekilde mayalanır. Bu durum lezzetinin artmasını sağlayabilir.
Dinlenme süresi tamamlandığında hamurun üzerini açmalı ve elinizi hafifçe ıslatarak havasını almalısınız. Ardından yeterli büyüklükteki bir tezgaha un serpmeli ve dinlenen hamuru tezgaha almalısınız. Elinizle yoğurarak hamurun toparlanmasını sağlamalısınız. Toparlanan hamuru ucunu ıslattığınız bıçak yardımıyla eşit parçalara bölmelisiniz. Verilen malzemeler ile hazırladığınız hamuru ideal ekmek büyüklüğü adına 8 eşit parçaya bölebilirsiniz. Daha sonra böldüğünüz hamurları bezeler haline getirmelisiniz.
Bezeleri açarken hamurun elinize ya da tezgaha yapışmasını engellemek için sık sık unlamalısınız. Bezeleri elinizle yuvarladıktan sonra kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirmeli ve pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirmelisiniz.
Bütün bezeleri fırın tepsisine yerleştirdikten sonra fırına göndermeden önce 15-20 dakika kader beklemelisiniz. Bu aşamada hamurların üzerine nemli bir bez örtmelisiniz. Aksi takdirde hamurların üzeri kuruyup çatlayabilir.
20 dakikalık sürenin sonunda bir kapta yoğurt çırpmalı ve fırça yardımıyla yoğurdu hamurların üzerine sürmelisiniz. Yoğurt ekmeklerin üzerinin kızarmasını sağlar. Son olarak keskin bir bıçak yardımıyla ekmek üzerine kesikler atmalısınız. Daha sonra 230 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirmelisiniz.
Fırını ısıtırken ısıya dayanıklı bir kap içerisinde su koyarak, su buharı sayesinde ekmeklerin daha yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemleri sırasıyla gerçekleştirerek ekmek nasıl yapılır sorusuna siz de lezzetli bir yanıt verebilirsiniz.